Tayvan’a kuru incir ihracatında rekor artış

0

Egeli gıda ihracatçıları, 25 bin Dolar kişi başı milli gelir ile yüksek alım gücüne sahip, 415,9 milyar Dolar döviz rezervi ile dünya sıralamasında 6. ülke olan Uzakdoğu’nun yükselen yıldızı Tayvan’dan ticari bağlantılarla döndü.

SAĞLIKLI BESLENME YÜKSELEN DEĞER
Dünya genelinde yükselen sağlıklı beslenme ve doğal ürünler tüketme alışkanlığının gelir seviyeleri yüksek olduğu için Tayvan’da da karşılık bulduğunu gözlemlediklerini dile getiren Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Tayvan’ın Türkiye’den zeytinyağı ithalatının şimdilik çok az olduğunu, Türkiye’den ithal edilen zeytinyağının gıda sanayinde, fabrikalarda ve otellerde kullanıldığını, henüz marketlerde Türk markalarının yer bulamadığını vurguladı.
Tayvan’ın zengin ve büyüyen bir pazar olduğuna işaret eden Uygun, “Tayvan’da tropikal iklim hakim. Akdeniz ikliminde yetişen her ürün gibi zeytinyağının da şansı yüksek. Türkiye’de 2000 yılı sonrasında dikilen zeytin ağaçların verimli hale gelmesiyle birlikte zeytinyağı rekoltemiz yakın gelecekte önemli bir artış gösterecek. O süreçte Tayvan önemli bir pazar konumuna gelebilir” dedi.

KURU İNCİR İHRACATINDA REKOR ARTIŞ
Türkiye’nin Tayvan’a gıda ürünleri ihracatı 2014 yılında 11 milyon 900 bin dolar iken, 2015 yılında 15 milyon 688 bin dolara çıktı. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatımız 7.7 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, kuru meyve ihracatı 4.5 milyon dolar oldu. Kuru incir ihracatımız 2015 yılında, 2014 yılına göre yüzde 14 bin artışla rekor kırdı. Fındık ihracatı ise 1.9 milyon dolar ile üçüncü sırada yer buldu

Paylaş

Yorum yapabilirisiniz

3 × 1 =